Durf jij te toeren met de motor op eiland Crimea in Oekraïne/ Rusland?

Een avontuurlijke motorvakantie met diverse landschappen waaronder een prachtige zee met rotsen, bosrijk, uitgestrekte weidevelden en grote bergen. Hoe vet is het, om met een groep ronkende motoren te crossen door de bossen richting de top van de berg Poipu Kai. Er zijn meer dan 30 verschillende routes beschikbaar afgesteld op jouw wensen. Van rustige sightseeing routes tot uitdagende haarspeldbochten. Ik ben afgelopen laagseizoen naar Crimea geweest, het eiland van Rusland.

Hoe heb ik dit unieke eiland ontdekt?

Ik ben een enorme motorfan, kom uit Rusland en volg actief de bekende Russische Youtuber. Hij ging op vakantie naar Crimea en ik wilde deze kans grijpen om hem te ontmoeten. Ik ging op onderzoek uit naar wat er te doen was in Crimea, zo kwam ik op motorrijden. In Crimea organiseren families legendarische motorroutes. Mijn vriendin en ik boekten een weekendje Crimea in no time.

alt

Soorten motorroutes voor alle motormuizen

Bij de beginnersroute zie je vooral sightseeing over platte landschappen, waaronder een kust met rotsen en kliffen. Je komt onderweg dorpjes tegen, waar je de cultuur kunt opsnuiven. In één tot twee dagen heb je alle beginnersroutes gehad.

alt

Mijn vriendin en ik kozen voor de beginnersroute, omdat mijn vriendin een beginnende motorrijder is.

Wil je uitdagende wegen gaan berijden? Kies dan voor de gevorderde routes. Dat staat volgend jaar op mijn planning. De gevorderde routes duren gemiddeld 7 tot 8 uur per dag en zijn 30-45 km lang. Je moet dan wel sterk genoeg zijn om je motor op te kunnen tillen en door paden heen te trekken. Vallen en opstaan! Om bovenop de berg te komen, heb je wel een potje zelfvertrouwen en ervaring nodig.

Denk je nou: “Ik kan nog net een tikkeltje zwaarder aan?”

Voor de extreem gevorderde heb je de zwaarste, maar ook gaafste routes. Dat begint ’s ochtends vroeg en dat gaat door tot in de late uren. Durf jij te rijden over wegen met afgronden, weinig grip en ga jij in één keer stijl de berg af? Zonder garantie dat je op beide benen terecht komt? Als jij binnen jezelf begint te denken: “Nou nee...” vergeet het dan maar!

Mijn ervaring in Crimea

Ik heb een motortrip gehuurd bij een motorfamiliebedrijf uit Crimea. Ik reed de Honda x250, die perfect is om op te rijden op onverharde wegen. Dat komt doordat de motor licht van gewicht is, een goede vering heeft en de Honda schakelt fijn. Mijn vriendin koos voor een Chinese kleine motor zonder schakelsysteem. Voor haar was de motor prettig, omdat het licht van gewicht is en fijn voor beginners.

alt

We hebben samen de beginnersroute gereden. Samen zijn we met 2 anderen inclusief de rijinstructeur 3 uur gaan rijden langs dorpjes, de kust en over de vlaktes. We scheurden gemiddeld met 80 km/u langs de dorpjes heen. Bij de kust reden we iets langzamer. Tussen de 20 á 30 km, omdat het daar iets gevaarlijker was. Mijn vriendin vond het spannend en zelfs ik ervaarde als ervaren rijder 60 procent van de tijd spanning in mijn buik. Ik vond het zo mega vet om de meeste tijd door het vlakke land te crossen. Zo een fijn gevoel, gedachten op nul en gassen. De natuur in Crimea was echt heel mooi, je kunt helemaal één zijn met de natuur en je bike. Alles staat in je hoofd even stil en je kunt intens genieten tijdens het rijden.

We hebben na de motortoer nog vrienden ontmoet in Crimea en daarna zijn we in het hotel een hapje gaan eten. Na het eten zijn we het bed ingedoken, gebroken en gelijk in dromenland. Hoe intensief zo een dag is, merk pas op het moment dat je hoofd het kussen raakt.

alt

De volgende dag hadden we helaas slecht weer. Dus we zijn gaan sightseeën door de dorpjes en bergen heen. Je hebt in de Crimean Mountains een kabelbaan waar je veel dorpjes en het natuurgebied goed kan overzien. Daar zijn we uiteraard ingegaan en we hebben onze ogen uitgekeken met het uitzicht. Het was zo mooi en niet in woorden uit te drukken. Daarnaast hebben wij bij verschillende cafeetjes lokaal Crimea eten geprobeerd op aanrader van een bewoner. Voor ik het wist was het weekend voorbij en heb ik mijn bekende Youtuber helaas niet ontmoet.

Wil je meer weten over IIia? Lees dit blog waarin hij zichzelf voorstelt.